startline
kézműves foglalkozás alkotó napok nemcsak Jobb agytekés
rajztanítás
galéria lakberendezés kiállításrendezés krea-túra Görögország kiállításajánló újrahasznosítás letölthető könyv szülőszoba színválasztási segédlet Partnerek

Kenyér újrahasznosítási receptek

Édességként
Szikkadt kenyeret felszeletelve megszárítjuk, tepsibe fektetni szorosan egymás mellé, leönteni tej-cukor-tojás-fahéj –vaníliás cukor keverékével. Mazsolát, maradék csokidarabkákat szórunk rá, rétegezzük tovább u.így, max 3 emeletben. Megsütjük.

Édességként 2.
Szikkadt kenyeret felszeletelve megszárítjuk, tepsibe fektetni szorosan egymás mellé, leönteni tej-cukor-tojás-fahéj –vaníliás cukor keverékével. Dúsan megszórjuk cukrozott mákkal, v. dióval, v. kókusszal. Újabb réteg kenyér, öntet, darált olajos mag szórás.  Fedő alatt sütjük.

Köretként
A maradék kenyeret felszeletelve megpirítjuk, bedörzsöljük fokhagymával. Nagyobb darabokra tördelve kitöltünk vele egy tepsit, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, borsikafűvel, origanóval. Leöntjük tej, v. húslé-tojás-só keverékével, összesütjük.

Chipsként
A megszikkadt kenyeret csíkokra, v. formára vágóval különböző alakúakra szaggatjuk. Alak szerint külön-külön is ízesíthetjük a következő keverékek rákenésével:
- pl. fokhagyma-étolaj-só-bors
- kolbászzsír
- torma-étolaj- só
- hagyma-p.paprika-libazsír-só
A rákent kencével sütőben megpirítjuk.

Egytálételként
A maradék kenyérvégeket húslébe áztatjuk, tojással összekeverjük, petrezselyemmel, borssal ízesítjük, tejszínes sajttal, v. darált hússal, v. maradék sülthús-nyesedékkel, v. májjal rétegezve, tetejét tejföllel, v. joghurttal elkevert étolajjal tepsiben, v. tűzálló tálban átsütjük.

Egytálételként zöldségesen
A maradék kenyérvégeket megpirítjuk, tejbe áztatjuk, dinsztelt karfiollal, v. padlizsánnal, v. borsóval, v. gombával, sárgaborsóval, stb. és tojással összekeverjük, petrezselyemmel, borssal ízesítjük, tejszínes sajttal összekevert 2 evőkanál étolajat v. libazsírt terítünk a tetejére, megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk. Süthetjük egyszemélyes tűzálló tálkákban is.

Levesként
A maradék kenyeret megpirítva olajon harmadrész tej-víz keverékével összeturmixoljuk, őrölt köménnyel ízesítjk, felfőzzük. Reszelt parmezán sajttal, v. füstölt sajttal gazdagíthatjuk.

Levesbetétként
Zöldséges levest készítünk dinsztelt zöldbabból, fehér és sárgarépából, v. borsóból. Amikor félig már megfőttek a zöldségek, beleszaggatjuk a tej-tojás-maradék pirított kenyérből keverékéből álló, petrezselyemmel, borsikafűvel, őrölt köménnyel ízesített gombócokat. Babérlevéllel ízesítjük.

A legegyszerűbb levesbetét
a pirított kenyérkocka. Több kilóval is tarthatunk otthon megfelelő edényben. Alapanyagként is félkész, idő- és energiatakarékos alapegység.

Házi zsemlemorzsa
A megmaradt kenyeret érdemes felszeletelni, megszárítva kávédarálóval, v. botmixerrel ledarálni.

 A recepteket egy részét a Szentendrei Skanzen jóvoltából ismerhettem meg. Inspirácójuk révén fogtam gyűjtőmunkába. Ha gazdagítani szeretnéd a receptúrát, küldd el, beszerkesztem azt is. Örömmel feltüntetem neved, tájegységed, ahonnan küldted, vagy a tágabb nagyvilágot, ahonnan megismerted.
Sok sikert, változatos és takarékos konyhát kívánok:

mágnesezhető vakolat